.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen (olin ennen kristitty, nykyään buddhalainen - siksi blogijulkaisuissakin näkyy kaksi erilaista painotusta); ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti:
"Jos on psykoottista Matti Meikäläiselle murhata ihmisiä jotka torjuvat hänet, silloin on psykoottista Jumalalle lähettää helvettiin ihmisiä jotka torjuvat hänet. Jumalan oikeudenmukaisuus ei perustu dynamiikkaan ja periaatteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä oman oikeudenmukaisuuden ymmärryksemme kanssa. Reilu on reilua - ja oikein on oikein, ja paha on pahaa - taivaassa ja maan päällä."
- John Shore

Tai kuten toinen sitaatti, jonka lähdettä en tiedä, sanoo:
"Seuraavalla kerralla kun hyvää tarkoittava kristitty, joka uskoo helvettiin ikuisen rangaistuksen paikkana suurimmalle osalle ihmiskuntaa, ja joka on huolestunut siitä ettet usko samaa, tulee ja sanoo 'Rukoilen puolestasi'... vastaa hänelle '...ja minä ajattelen puolestasi.'"

Pikkupoikana yritin kuvitella miltä tuntuu kun ei enää ole olemassa, ja pelästytin kyyneliin naapurin tytön vakuuttamalla että kaikki kuolevat, myös hänen äitinsä! Mutta jo kuudennella luokalla koulussa kirjoitin aineessa, että en pelkää kuolemaa koska uskon että sielu jatkaa olemassaoloaan henkimaailmassa (toki ajatukseni ovat siitä vielä kehittyneet eteenpäin). Mutta kuten muuan Kristiyhteisön pastori sanoi: Ne, joilla on suurin varmuus [kuolemanjälkeisistä asioista], tulevat varmasti yllättymään eniten!

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisivat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt, niin paljon rakkaita on mennyt edeltä! Itse olen käynyt läpi sydänleikkauksen.
"Usein tapahtuu, että kun läheinen henkilö kuolee, joko tulee itse vedetyksi kuolemaan, niin sanoakseni, tai muussa tapauksessa tällä taakalla on päinvastainen vaikutus todellisessa elämässä täytettävänä tehtävänä."
- Carl Jung

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin, selvittyäni pahimman yli.

- Marko

"Ainoa asia joka palaa helvetissä, on se osa sinua joka ei päästä irti elämästäsi: muistosi, kiintymyksesi. Ne poltetaan kokonaan pois, mutta sinua ei rangaista, sielusi vapautetaan. Jos pelkäät kuolemaa ja takerrut, näet paholaisten repivän elämäsi pois. Jos olet tehnyt rauhan, silloin paholaiset ovat todellisuudessa enkeleitä, jotka vapauttavat sinut maasta."
- Mestari Eckhart
Yhteydenotot kommentoimalla mitä tahansa kirjoitusta tässä blogissa: jos viestisi on tarkoitettu vain minulle, en tietenkään julkaise sitä; muista e-mail osoitteesi, jotta voin vastata siihen!

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

16.1.09

LITURGIA LEMMIKIN SIUNAUKSEEN

[Tämä kaava on yhdistelmä kahdesta englanninkielisestä kaavasta, jotka olen netistä löytänyt tätä tarkoitusta varten: vaihtoehto 1; vaihtoehto 2. Olen itse käyttänyt tätä kahdesti.]

Liturgi: Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, armahtava Isä ja runsaan lohdutuksen Jumala! Hän rohkaisee meitä kaikissa ahdingoissamme, niin että me häneltä saamamme lohdutuksen voimalla jaksamme lohduttaa muita ahdingossa olevia. (2 Kor.1:3-4)

Kaikki: Jumala on kanssamme; Jumalan rakkaus yhdistää meidät, Jumalan tarkoitus vakaannuttaa meidät, Jumalan Henki lohduttaa meitä.

Liturgi: Siunattu olkoon yksi, pyhä ja elävä Jumala.

Vastaus: Kunnia Jumalalle aina ja iankaikkisesti.

Liturgi: Rukoilkaamme.

(Hiljaisuus.)

Kollehta: Oi armollinen ja myötätuntoinen Jumala, Sinä loit kaiken joka on, ja Sinä rakastat kaikkea jonka olet tehnyt. Me tulemme luoksesi tänä päivänä surun ja kiitoksen kera.
Me suremme rakastetun __:mme kuolemaa, joka on ollut seuralaisemme matkalla, pyytäen voimaa kantaa tämä menetys; ja me kiitämme Sinua hänen läsnäolonsa lahjasta joukossamme, vaikuttavana merkkinä luomakuntasi rikkaudesta ja rakkautesi anteliaisuudesta.
Tuomme Sinulle kiitoksemme kaikesta mitä annat meille lemmikkiemme kautta; ja me tuomme Sinulle rukouksemme sydämen rauhan puolesta, Sinun armosi ja rakkautesi tunnossa, Kristuksessa Jeesuksessa. Aamen.

Kaikkein armollisin Jumala, lohduta meitä surussamme. Ympäröi meidät rakkaudellasi niin, ettei menetyksemme valtaisi meitä, vaan meillä olisi luottamus Sinun hyvyyteesi; Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta. Aamen.

Lukukappaleet: 1 Moos.1:19-25; 1 Moos.9:8-17; Psalmi 104.

Lukemista muista lähteistä ja/tai vapaamuotoisia muistopuheita.

Liturgi: Rauhassa rukoilkaamme Jumalaa.

Oi Jumala, Tekijämme, alusta olet sallinut meidän, Aadamin ja Eevan poikien ja tyttärien, nimetä maan, meren ja taivaan veli- ja sisarluotumme. Me jätämme __:n ikuisen rakkautesi käsivarsille. Aamen.

Oi Kristus, Vapahtajamme, rakkaudessasi annoit itsesi kuolemaan, että koko maailmalla olisi elämä: lohduta meitä jotka suremme, ja sateenkaaren merkin avulla auta meitä luottamaan ikuiseen rakkauteesi. Aamen.

Oi Henki ja Elämän Antaja, Sinä et hylkää yhtään olentoa, jota läsnäolosi liekki on elävöittänyt: pysy kanssamme tässä maailmassa, ja pidä meissä yllä toivo, että me voimme jälleen iloita __:n seurasta tulevassa maailmassa. Aamen.

(Kuten Vapahtajamme Kristus on opettanut meitä, me rukoilemme nyt: Isä meidän...) - JA/TAI Brian Narallen versio:
Meidän Herramme, joka olet kaikissa luoduissasi,
Pyhitetty olkoon Sinun nimesi.
Kukoistakoon Sinun valtakuntasi sulan, evän ja kavion kautta.
Ympäröi meitä joka päivä linnun laululla ja suden ulvonnalla.
Ja anna meille anteeksi syntimme kaikkia sukulaisiamme vastaan,
niin kuin me suomme heille paikkansa keskuudessamme.
Äläkä saata meitä eroon
vaan päästä meidät ylimielisyydestä.
Sillä heidän on kauneus, voima ja viisaus
joka nousee maasta kohtaamaan meidät.
Aamen.
Tunnustakaamme syntimme Jumalaa, kanssaluotujamme ja toisiamme kohtaan.

(Hiljaisuus.)

Kaikki: Oi myötätunnon Jumala, armahda meitä; anna meille anteeksi väärinkäytöksemme ja laiminlyöntimme luotuja kohtaan, joiden kanssa jaamme tämän maan puutarhan, sen, mitä olemme tehneet vahingoittaaksemme heitä, ja mitä olemme jättäneet tekemättä auttaaksemme heitä; me olemme todella pahoillamme ja todella kadumme, ja pyydämme Sinua täyttämään meidät Hengelläsi, että välittäisimme toisistamme ja kaikista luoduistasi, Sinun tahtosi mukaan ja rakkautesi täyteydellä; Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. Aamen.

Liturgi: Kaikkivaltias Jumala armahtakoon meitä, antakoon meille anteeksi kaikki syntimme Jeesuksen Kristuksen armon kautta, vahvistakoon meitä kaikessa hyvyydessä, ja Pyhän Hengen voimalla säilyttäköön meidät ikuiseen elämään. Aamen.

Kaikkivaltias Jumala, Sinun Poikasi opetti meille, että vaikka viisi varpusta voitaisiin ostaa kahdella pennillä, ne eivät ole unohdettuja Sinun edessäsi. Kiitämme Sinua __:sta ja kumppanuunesta jota __ tarjosi meille.
Ja me kiitämme Sinua kaikista lemmikeistä, jotka jakavat kotimme ja elämämme. Pyydämme lohtua tälle perheelle menetyksessään, tietäen, että Sinä suret meidän kanssamme, sillä Sinä välität koko luomakunnastasi kuten välität meistä.
Kaikkein armollisin Jumala, me palautamme Sinulle __:n, Sinun luotusi ja Sinun lahjasi meidän elämässämme. Me ylistämme Sinua hänen uskollisesta seurastaan iloissamme ja suruissamme, ja me siunaamme Sinua ajasta, joksi Sinä uskoit hänet meidän hoivaamme.
Vastaanota nyt __ takaisin ikuisen rakkautesi käsivarsille, Oi Elämän Antaja, jonka Pojan, Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta kaikki, joka on menetetty kuolemalle, palautetaan elämään, ja jonka nimessä me rukoilemme. Aamen.

Siunattu olkoon Jumala.

Vastaus: Kiitos Jumalalle.

Liturgi: Ympäröiköön Kristus, Hyvä Paimen, meidät rakkaudellaan, täyttäköön meidät rauhallaan, ja johdattakoot meitä toivossa, tänä päivänä ja kaikkina päivinämme.
Tulkoon meidän kaikkien osaksi Herran Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan rakkaus, ja Pyhän Hengen yhteys!

Vastaus: Aamen.

Ei kommentteja:



Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)